Pages

Тест по темі "Вступ. Хімічний склад продуктів харчування"



Вступ. Хімічний склад продуктів
  1. Вкажіть, чи правильним є твердження: страва - це поєднання продуктів харчування, які доведені до кулінарної готовності, порціоновані, оформлені і готові до споживання
    так
    ні
    частково
    страва - це набір продуктів
  2. Вкажіть, до якої групи хімічних речовин відноситься вода
    органічні
    неорганічні
    складні
    вуглеводи
  3. Вкажіть від іонів яких речовин залежить твердість води
    кальцію і магнію
    кальцію і натрію
    заліза і магнію
    заліза і натрію
  4. Вкажіть, в яку групу мінеральних речовин відноситься хлор
    макроелементи
    мікроелементи
    ультрамікроелементи
    органогенні елементи
  5. Вкажіть, які з перерахованих мінеральних речовин беруть участь в кровотворенні
    калій і кальцій
    йод і фтор
    мідь і кобальт
    сірка і хлор
  6. Вкажіть, в яку з перерахованих груп вуглеводів відноситься інулін
    моносахариди
    дисахариди
    трисахариди
    полісахариди
  7. Вкажіть назву вітаміну В1
    рибофлавін
    тіамін
    ретинол
    піридоксин
  8. Лактоза - це...
    виноградний цукор
    тваринний крохмаль
    молочний цукор
    буряковий цукор
  9. Вкажіть добову потребу людини у білках
    100 - 200 г
    80 - 100 г
    200 - 300 г
    50 - 60 г
  10. Вкажіть, у яких з поданих продуктів найбільше вітаміну D
    печінка тріски, яйця, молоко
    овочі, зелень
    хліб та хлібобулочні вироби
    фрукти, ягоди
  11. Вкажіть, який з перерахованих вітамінів має назву токоферол
    вітамін Е
    вітамін А
    вітамін К
    вітамін D
  12. Вкажіть, які з перерахованих речовин відносять до алкалоїдів
    хлорофіл, антоціани
    ефірні олії, екстрактивні речовини
    вітаміни
    кофеїн чаю, теобромін какао
  13. Які з перерахованих речовин мають бактерницидні властивості?
    дубильні речовини
    глікозиди
    фітогнциди
    вітаміни
  14. Вкажіть, яку воду використовують для приготування страв
    тверду
    пониженої твердості
    м'яку
    мінеральну
  15. Вкажіть, який з перерахованих елементів бере участь в утворенні гемоглобіну
    залізо
    калій
    натрій
    хлор
  16. Вкажіть, в яких продуктах міститься найбільше води
    риба, молоко
    крупи, макаронні вироби
    цукор, сіль
    сухофрукти
  17. За складом і властивостями білки поділяють на:
    прості і складні
    тваринні і рослинні
    повноцінні і неповноцінні

  18. Які з перерахованих жирних кислот відносять до ненасичених (неграничних)
    стеаринова, капронова
    олеїнова, ліноленова
    каприлова
    масляна
  19. Вкажіть, в яких жирах переважають насичені жирні кислоти
    свинячому жирі
    риб'ячому жирі
    баранячому, яловичому
    маслиновій, соняшниковій оліях
  20. Вкажіть, в яку групу вуглеводів відноситься галактоза
    дисахариди
    полісахариди
    моносахариди
    цукри
  21. Вкажіть, яка з перерахованих речовин при варінні з цукром утворює драглі
    інулін
    крохмаль
    глюкоза
    пектин
  22. Нестача вітаміну В1 в організмі людини призводить до захворювання
    нервової системи
    ураження шкіри
    травної системи
    розвитку недокрів'я
  23. Який з перерахованих вітамінів бере участь у процесі згортання крові?
    вітамін Е
    вітамін А
    вітамін D
    вітамін К
  24. Вкажіть, які з перерахованих продуктів містять екстрактивні речовини
    гриби
    макаронні вироби
    м'ясо, риба
    овочі та фрукти
  25. Який з перерахованих вуглеводів використовують у харчуванні хворих на цукровий діабет?
    інулін
    глікоген
    мальтозу
    глюкозу
  26. Вкажіть норму жирів на добу для людини
    80 - 100 г
    100 - 200 г
    100 - 150 г
    200 - 300 г
  27. Вкажіть, який з перерахованих вітамінів легко руйнується
    вітамін А
    вітамін С
    вітамін Е
    вітамін РР
  28. Вкажіть, до якої групи відноситься білок колаген
    повноцінні
    прості
    неповноцінні
    розчинні
  29. Вкажіть групу, до якої відноситься мінеральний елемент фтор
    органогенні елементи
    макроелементи
    мікроелементи
    ультрамікроелементи
  30. Вкажіть, яка з кислот утворюється при переробці молочних продуктів (бродінні)
    винна
    саліцилова
    лимонна
    винна