До сніданків-обідів-вечері й решти трапез
вчені вирішили застосувати науковий підхід, адже будь-яке смаження, варка,
випаровування, тобто термічна обробка продуктів − це складний фізико-хімічний
процес, що змінює склад того чи іншого інгредієнту.
Термін «молекулярна кулінарія» не зовсім
коректний, адже кухар працює не з окремими молекулами, а з хімічним складом і
агрегатним станом продуктів. Хімія і фізика в останні десятиліття особливо
щільно пов'язані з кулінарією, але основи всіх сучасних знань у цій області
були закладені багато століть тому і вже стали універсальним знанням.
Серед тих див, які використовують молекулярні
кухарі - це піна, азот, центрифуга, вакуумне приготування, ферменти, сухий лід,
гелі й сфери...
На сьогоднішній день ця
сучасна течія в кулінарії досягла великих успіхів і знайшла прихисток в майже
всіх країнах світу. Ресторани, які пропагують приготування страв таким способом
мають колосальний успіх! Люди звідусіль їдуть, заради того, щоб хоча б раз в
житті скуштувати страву, приготовану кухарями за новими техніками молекулярної
кухні...