Ads 468x60px

Смачні й незвичні страви з яєць

Яєчня є однією з головних страв людей з глибокої давнини. Поживні і корисні, яйця можуть змагатися з м'ясом по кількості незамінних амінокислот. Людство їло яйця ще тоді, коли не було власне людством. Навіть тоді, коли людина не могла розвести вогонь, вона любила їсти яйця. Згодом кухня ускладнилася, але яйця нікуди не поділися. Сьогодні страви з яєць становлять національну гордість безлічі країн. Тут зібрано найкращі страви, що готують в різних країнах світу і які можна зарахувати до розряду «яєчень», від ізраїльської шакшуки до норвезького омлету.

Шакшука

Шакшука - страва з яєць, смажених в соусі з помідорів, гострого перцю, цибулі і приправ. Шакшука являє собою щось набагато більше, ніж яєчня з помідорами, - це цілий пласт ізраїльської кухні, який має безліч варіацій. Незважаючи на те, що з'явилася вона в Північній Африці, справжнє визнання шакшука завоювала на іудейських землях. Там її їдять на сніданок, обід, але ні в якому разі не на вечерю. Рецептів шакшуки існує безліч, але принцип зберігається - яйця смажаться в спеціальному соусі з томатів і перцю.
Фріттата

Фріттата - італійський омлет, який готують з начинками з сиру, овочів, ковбаси чи м'яса. Зазвичай фріттату смажать на плиті, після чого доводять до готовності в духовці. Неаполітанську фріттату часто готують з використанням макаронів. Традиційна селянська фріттата містить цибулю-порей і сир пармезан. У фріттату не додаються продукти, що містять велику кількість рідини. Наприклад, якщо ви хочете додати помідори, їх спочатку слід розрізати, звільнити від насіння і рідини, потім дати полежати в сухому місці 15-30 хвилин і лише після цього використовувати для готування. Сьогодні італійську фріттату готують в сковороді з двома ручками, спеціально створеної для цієї страви.
Готується фріттата на повільному вогні. Збиті яйця заливаються на дно змащеної маслом сковороди, потім кладеться начинка. Коли нижній шар фріттати починає запікатися, сковороду можна закрити кришкою і довести фріттату до готовності на повільному вогні або можна помістити сковороду в духовку.
Пашот

Яйця пашот - традиційне французьке блюдо з розбитих яєць, приготованих способом «пашот» - в гарячій воді без шкаралупи. При такому способі приготування виходить м'який кремоподібний жовток, оповитий пелюстками білка. Головне - яйця повинні бути першої свіжості, а вода не повинна сильно кипіти.
Яйця пашот є основою для приготування різних страв, таких як, наприклад, яйця Бенедикт. У різних місцевостях існує також власна приставка кшталт «креольські яйця пашот». Деякі кулінари додають яйця пашот в суп або бульйон. Подаються яйця пашот на хрустких тостах, з смаженими помідорами або сосисками, посипані тертим сиром.
Орсіні

Незвичайний і трудомісткий спосіб приготування яєць. Жовтки відокремлюють від білків і залишають в половинці шкаралупи. Білки збиваються в піну і запікаються в духовці, після чого туди додається жовток і масло. Орсіні - популярна закуска в італійській кухні, яка подається з сиром і овочами.
Кокот

Яйця кокот запікаються в порційних формах з додаванням начинки - м'яса, шинки, овочів, грибів. Готуються за наступним принципом - спочатку у форму викладається начинка, після чого зверху розбивається яйце. Після цього кокот відправляють в духовку і запікають або варять на водяній бані.
Норвезький омлет

Від звичайного омлету норвезький рецепт відрізняється оригінальним поєднанням солоної риби і злегка обсмажених яєць з цибулею. Поєднання настільки популярне у скандинавів, що рідкісний сніданок обходиться без риби з яйцями.
Тортилья

Тортилья де патата, іспанський омлет, іспанська тортилья, картопляний омлет. Є безліч версій походження цієї самої популярної страви іспанської кухні. Одна легенда свідчить, що автором рецепту був генерал Томас Сумалакарреги, який під час облоги Більбао винайшов омлет як просте, швидке і поживне блюдо, щоб задовольнити продовольчі труднощі карлистскої армії. З іншої думки, тортилью вперше приготувала анонімна домогосподарка з Наварри, в чиєму будинку по волі випадку вищезгаданий генерал зупинився на нічліг. Жінка була дуже бідною, і крім яєць, картоплі і цибулі у неї нічого не було, довелося імпровізувати - генерал залишився задоволений і передав рецепт армійським кухарям.
 Huevos rancheros

Huevos rancheros (вимовляється «уевос ранчерос») в перекладі означає «яйця по-селянськи». Це мексиканська яєчня з національним колоритом - додаванням червоного перцю, квасолі і гострого соусу чілі. Їдять таку яєчню з маісовими коржами.
Тамагояки

Японський омлет тамагояки - національна гордість Країни висхідного сонця. Його роблять, збиваючи курячі яйця, а потім підмішуючи бульйон, в якому є цукор, соєвий соус, сіль і, можливо, інші приправи. Суміш смажать, кілька разів перевертаючи при приготуванні. Часто омлет використовують для приготування ролів з самими різними начинками.